İçerik
ToggleSaç Ekimi Sonrası Süreç
Günümüzde saç dökülmeleri için birçok alternatif tedavi imkânları bulunmaktadır. Saç ekimi bu işlemlerden sadece birisidir. Yoğun saç dökülmesi sorununa sağladığı kalıcı tedavi fırsatı ile sıkça tercih edilmektedir. Hem erkekler hem kadınlar için uygun olan bu işlem sayesinde yeni saç oluşumu gerçekleşebilmektedir. Ancak saç ekimi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli bir süreç sizi beklemektedir. Günümüzde yoğun olarak başvurulan bu tedavide izlenmesi gereken süreci sizler için hazırladık. Peki, saç ekimi sonrası süreç nasıl ilerler? İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar nelerdir? Yazımızda sizleri bu konu hakkında bilgilendirmeyi amaçladık. Öncelikle saç ekim uygulamasının kimlere hangi yöntemler ile yapıldığına göz atalım.
Saç Ekimi Uygulaması Hangi Kişilere Yapılır?
Dökülme sorununu ortadan kaldırmak için yapılan saç ekimi uygulaması genelde erkek tipi saç dökülmesinde etkili olmaktadır. Bu işlemin saç dökülmesi tipleri arasında erkek saç tipi saç dökülmesine uyumluluğu gözlemlenmiştir. Bu işlem birkaç adımdan oluşmaktadır. Bu işlemi kısaca özetlemek gerekirse; saç folikülü etrafında saç üreten hücreler yer almaktadır. Zaman içinde bu hücreler hormonların etkisi ile ölürler ve saçta incelmeler başlar. İncelen saç zamanla uzamaz ve tüm bunların sonucunda dökülmeler gözlemlenmektedir. Bu sorun karşısında hastalar için en kalıcı ve etkin tedavi saç ekimi olmaktadır.
Saç ekimi yaklaşık 6 ila 9 saat arasında değişen süre içerisinde yapılmaktadır. Hasta saç ekimi işlemi sonrasında 2 gün içerisinde günlük hayatına geri dönebilmektedir. Saç ekimi sonrası süreç bu noktadan sonra başlamaktadır. Saç ekimi işlemi farklı teknikler ile hastaya uygulanmaktadır. Bu teknikler hakkında sizleri daha detaylı bilgilendireceğiz.
Saç Ekimi İşleminde Uygulanan Teknikler
Daha önce de bahsettiğimiz gibi saç ekimi erkek tipi saç dökülmesinde kalıcı çözümlerdendir. Bu işlem uzman kişiler tarafından iki farklı teknik ile hastalara uygulanır. Dökülme aşamasına ve hastanın durumuna göre değişiklik gösteren teknikler şöyledir.
DHI Saç Ekimi Tekniği
Traşlı yapılabildiği gibi tıraşsız da saç ekimi yapılabildiği için en fazla ilgi gören tekniktir. Fakat saç dökülmesi az olan kişiler bu teknik ile ekim yaptırma şansı bulabilmektedir. Hastanın ense kısmından alınarak ekilebilecek kök sayısı yaklaşık 2000-3500 arasında olmaktadır. DHI tekniğinde kullanılan özel kalem sayesinde ekilen saçların yoğunluğu ve açısı muntazam şekilde ayarlanabilmektedir. Hastaya işlem yapılırken lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hasta işlem sırasında hiçbir acı ve ağrı hissetmez.
FUE Saç Ekimi Tekniği
Saç ekimi tekniklerinden en eski ve gelişmiş bir diğeri ise FUE’dir. Yoğun saç dökülmesi sorunu yaşayan kişiler için uygulanmaktadır. İleri aşamada dökülme sorunu yaşayan hastalara enseden alınan kıl folikülü deride açılan kanallara yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. FUE saç ekim tekniği uygulanacak hastanın saç derisinin tıraşlanması gerekmektedir. Enseden donör olarak saç kökü toplama işlemi yaklaşık 2-3 saat sürmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken detay saç köklerinin dikkatle seçilmesidir. Toplama işlemi bittikten sonra kanal açma işlemi başlar. Yaklaşık 2,5-3 saat süren bu işlem küçük kesikler atılarak yapılmaktadır. FUE saç tekniği kullanılarak açılan kanallar içerisine yaklaşık 3000-6000 arasında yeni kök eklenebilmektedir.
Saç Ekim Sonrası Hasta Ne Zaman Yeni Saçlarına Kavuşur?
Hastalar saç ekimi işlemini yaptırdıktan sonraki süreci merak etmektedirler. Özellikle saçın ne zaman çıkacağı ve nasıl görüneceği heyecanla beklenmektedir.
Saç ekim işlemi bittikten sonra işlem gören alan üzerinde kabuklanmalar oluşmaktadır. Hastaya saç ekimi işlemi yapıldıktan 1 gün sonra saçı yıkanabilmektedir. Yaklaşık 10-12 gün içerisinde de oluşan kabuklar tamamen dökülecek ve deri eski görünümünü tekrar kazanacaktır. Kısaca toparlamak gerekirse hastanın işlem öncesi deri görünümüne kavuşması 4 ay ila 6 ay arasında değişebilmektedir.
Saçlar ortalama 3 ay sonra yavaş yavaş çıkmaya başlamaktadır. Gözle görülür en büyük etki ise saç ekim işleminden sonraki 6. veya 7. aylarda oluşmaktadır. Sonraki dönemlerde ise her ay yaklaşık %10’luk artışlar ile devam etmektedir. Hastaya ekilen saçların % 90’ı işlem sonrası 9. ayda görülmektedir. Hasta tüm ekimin sonucunu 1 yıl tamamlandığında almış olacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Süreç Hakkında Detaylar
Zahmetsiz ve acısız teknikleri ile saç ekimi, günümüzde yaygın olarak yapılan tedaviler arasındadır. Hastaların belki de en merak ettikleri soru süreç sonrası nelerle karşılaşacakları olmaktadır. Çünkü sosyal hayata dönmek bu esnada en önemli detaydır. Hastaların dikkat etmesi gereken detayları en sade hali ile sizler için maddeledik;
- Saç ekim işlemi dikişe gerek duyulmadan yapıldığı için sonrasında ara izi bırakma ihtimali yoktur.
- Saç ekimi sonrası süreç izlenirken ilk 7 gün çok önemlidir. Uzmanların verdiği talimatlara mutlaka uyulması gereklidir. Enfeksiyon riskine karşı hamam, sauna ve çok sıcak su kullanımından kaçınılması gerekmektedir.
- İşlem sonrasında kabuklanmalar oluşabileceğinden bahsetmiştik. Bu kabuklanmaların ve deride oluşan kızarıkların artmasını önlemek için güneş ışığından uzak durulması gereklidir.
- Saç ekimi işlemi sonrasındaki ilk 15 gün deri üzerinde yoğun kaşıntı hissedilebilmektedir. Fakat işlem yapılan bölgeler kesinlikle kaşınmamalıdır.
- Ekim işlemi uygulanırken 2 farklı tekniğin kullanıldığını belirtmiştik. İyileşme süreci DHI tekniği için 5-6 gün olurken FUE için ise 10 gün olmaktadır.
- Saç ekimi sonrası süreç oldukça rahattır. Günlük hayatın akışına hemen dönebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken detay; 3-4 gün ev ortamında kalarak bol su tüketmek iyi olacaktır. Fakat fazla su tüketiminden kaçınılması da bu süreçte önemli olmaktadır.
- İşlem sonrasında vücut hassasiyeti olan kişilerin kafa derisinde ve yüzünde şişlikler oluşabilmektedir. Ancak bu durum 3-5 gün içerisinde ortadan kaybolacaktır.
- İlk birkaç gün su ile temastan kaçınılması gerekmektedir. Sonrasında uzmanınızın önerdiği şampuan ile yıkama işlemi yapabilirsiniz.
- Saç ekimi yapıldıktan sonraki 10 günlük süreçte deride dökülmeler başlamaktadır. Deride oluşan bu dökülmelere ve kabuklanmalara el ile temas yapılmaması gerekir.
- Çıkmaya başlayan saçların ilk birkaç hafta içerisinde dökülmesi normal bir durumdur. Ekme işlemini izleyen 3-4 ay sonrasında saçlar tekrar çıkmaya başlayacaktır.
- İlk zamanlar saçların aynı uzunluk ve orantıda uzamaması sizi tedirgin edebilir. Ancak bu durumun sizleri korkutmasına gerek yoktur. Saçların tam anlamıyla bu evreleri tamamlayıp uzaması yaklaşık 8-10 ay içerisinde tamamlanacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Süreçte Diğer Detaylar
Saç ekimi sonrası süreç hakkında bütün detayları sizler için yazımızda sunduk. Oldukça rahat olan bu süreçten en iyi sonuçların alınması için verilen talimatlara uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Saç ekiminin steril ortamda ve uzman hekim ve ekip tarafından yapılmış olması ilk dikkat etmeniz gereken detaylardan biri olmalıdır. Uzman kontrollerini aksatmadan bu süreci yakından takip etmelisiniz. Operasyon sonrası dönemde saçlı deride kepeklenme gibi deri rahatsızlıkları görülebilmektedir. Şayet bu tür deri rahatsızlıkları olursa tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu dönemde saçların boyanmaması gerekir. Boyamak isteyen kişilere organik boya kullanmaları tavsiye edilmektedir.
- Saç Ekimi Sonrası Şapka ve Bere Kullanımı Nasıl Olmalı?
- Saç Ekimi Sonrası 10. Gün Kabuk Dökme Yıkaması
- Saç Ekimi Sonrası Uzayan Saçlar İçin Kullanılacak Şampuan
- Saç Ekimi Sonrası Beslenme
- Saç Ekimi Sonrasında İlk Saç Yıkaması
Dr Can Esthetic VIP Hizmetlerinden Saç Ekimi, Obezite , Estetik Cerrahi, Tüp Bebek ve Diş Estetiği hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz, Saç Ekimi hakkında çok daha bilgi için Saç Ekim Teknikleri sayfamızdan merak ettiklerinizi öğrenebilir, Randevu sayfamızdan hızlıca randevu oluşturabilir ve çok fazlası için bize İletişim sayfasından tüm öneri ve isteklerinizi iletebilirsiniz.