İçerik
ToggleSaç Ekimi Sonrası Kızarıklık
Gelişen tıp teknolojileri sayesinde birçok insan için saçsızlık kader olmaktan çıktı. Geçmiş yıllarda peruklarla, şakak bölgesindeki saçları saçsız bölgeye yapıştırmakla çözümler vardı. Ancak teknoloji, saç naklini olanaklı kıldı. Böylelikle, çoğu insan kaybettiği gençliğini geri kazandı. Saç nakli ile uzun ve zahmetli bir süreci bırakanlar, istediği sonuca ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Ancak operasyon, bir süreci kapsıyor ve saç ekimi sonrası kızarıklık da önemli bir başlık oluşturuyor.
Saç naklini öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Bu ayrım sadece terim değil, yaşam şekli değişikliği olarak yorumlanmalı. Ancak arada bir de operasyon süreci var. Kişiye göre değişen bir zamanlaması var. Ancak en fazla 14 ayda yeni hayata başlanabiliyor. Bu ara süreçte ekimin hemen sonrasında oluşan kızarıklıklara dikkat etmek gerekiyor. Belki de tüm sürecin en önemli bölümünü saç ekimi sonrası kızarıklık oluşması ve bunun yönetimi oluşturuyor.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık Neden Oluşur?
Uygunluk durumuna göre pek çok insan saçsızlıktan operasyonlar sayesinde kurtulabiliyor. Ancak adı üstünde operasyon olan bu işlem, cerrahi müdahaleler içeriyor. Kafa derinizin, sağlıklı saç köklerinin analiziyle başlayan süreç, mikro kesiklerle devam ediyor. Saç kökleriniz sağlıklı alandan alınıp yeni alana naklediliyor. Elbette bu sırada deride kesiler açılıyor. Kullanılan tekniğe göre saçsız alanda ekim kanalları açılıyor. Aynı şekilde sağlıklı alandan folikül ismi verilen saç kütleleri de kesilerek alınıyor. Açılan kanala naklediliyor. Bu aşamada hem saçın alındığı hem de ekildiği alanda mikro boyutta yaralar oluşuyor. Ancak sayıları çok olduğu için doğal olarak kızarıklıklar oluşuyor. Bu kızarıklık, nakledilen yapının alışma sürecinin doğal bir parçasıdır.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık Nerelerde Görülür?
Ekim sürecinin en önemli aşaması, bu aşamadır. Saç ekimi sonrası kızarıklık oluşmasıyla iyileşme de başlıyor. Kızarıklığı kabuklanma da takip ediyor. Normal bir süreç olan kızarıklığın operasyon bölgesinde oluşması gerekiyor. Foliküllerin alındığı ense, şakak ya da bacak gibi bölgelerde iyileşme sürecinde kızarıklık görülüyor. Ayrıca nakil yapılan saçsız bölgede de kızarıklık oluşması gerekiyor. Bu süreçte hekimin tavsiyeleri ve kontrolleri çok önemlidir. En kritik aşamayı oluşturan bu süreçte dikkatli olunmalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık Ne Zaman Geçer?
Kaderi değiştirmek için çıkılan yoldaki en önemli dönemeç operasyon esnasıdır. Bu sırada lokal anestezi uygulanmaktadır. Ardından bir nakış işler gibi saç kökleri mikro motorlar sayesinde alınarak saçsız bölgeye naklediliyor. Bu işlem saatler sürmektedir. Ardından iyileşme ve tutunma sürecinin başlaması gerekiyor. Nakledilen saç kökleri yerlerine tutunuyor. Tıpkı bir fidanın toprağa tutunması gibi çaba gösteriyor. Bu değişiklik vücut tarafından algılanıyor ve iyileşme hormonları salgılanıyor. Bu esnada oluşan saç ekimi sonrası kızarıklık 10 ila 14 gün sürede iyileşiyor. Bu sürede deride kabuklanma görülüyor ve kızarıklık zamanla azalıyor. Bu sürecin doğru yönetilmesi gerekmektedir. Yani hekimin tavsiyelerinin tamamına harfiyen uyulması gerekiyor.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık İçin Krem Var Mı?
Nakil operasyonu için hekimlerin uzmanlığına güvenilmelidir. Doğru klinik ve doğru hekimle istenilen sonuca ulaşmak mümkündür. Ancak her şey doktor ve kliniğin çabasıyla olmaz. Kişisel sorumluluğun da üst seviyede tutulması gerekir. Uzun bir sürecin en önemli aşaması operasyonun hemen sonrasıdır. Bu aşamada hekimin tavsiyelerine tamamen uymak çok önemlidir. Çünkü yanlış bir davranış tüm operasyonun başarısını tehlikeye atabiliyor. Bu aşamada hekiminiz kullanmanız gereken ilaçları ve kremleri belirliyor. Hekim, bu işlemi daha önce defalarca yaptığı için oluşabilecek her durumu önceden biliyor. Bunun için de önlemini alıyor. Kişisel olarak süreci en rahat şekilde atlatmanız için çabalıyor. Bu nedenle bu aşamada hekiminizin önerileri dışına çıkmamanız gerekmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık Neden Çok Önemlidir?
Bir fidanın toprağa tutunması gibi saç köklerinin bünyeye uyum sağlaması sancılı bir süreçtir. Bu süreçte elbette kızarıklıklar, kabuklanma oluşuyor. Bu çok doğal bir süreçtir. Ancak kızarıklığın geçeceği yerde artması iyiye işaret değildir. Hekim tavsiyesine uyulmaması, hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlar enfeksiyona neden olabiliyor. Saç ekim sürecinde bu istenmeyen bir şeydir.
Bu nedenle saç ekimi yaptıran herkesin kızarıklık süresince enfeksiyona açık olduğunu unutmaması gerekir. Zira, enfeksiyon beraberinde ağrı ve istenmeyen sonuçlar getirebiliyor. Bunun için hekimin kurallarına özellikle bu süreçte uyulması çok önemlidir. Hekim, enfeksiyonun oluşması durumunda süreçte değişikliğe gidebiliyor. Çünkü, saç ekiminden önce enfeksiyonu yok etmek birinci öncelik haline geliyor. Enfeksiyon yok olmazsa bütün operasyonun başarısı tehlikeye giriyor.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık ve Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Eğer saç ektirmeye karar verdiyseniz öncelikli olarak sürecin uzunluğunu aklınıza kazımalısınız. Fakat bilmelisiniz ki bu süreçte yalnız değilsiniz. Ekim sorumluluğunu üstlenen hekim ve klinik hep yanınızda olacaktır. Saç ekimi sonrası kızarıklık endişelenilecek bir durum değildir. Kızarıklık da dahil olmak üzere ekim sonrası bazı şunun gibi tavsiyeleri dikkate almakta yarar var:
- Operasyonun atlatılması her şeyin bittiği anlamına gelmez. Aksine her şeyin yeni başladığını unutmayın. Çünkü dikkatli olmanız ve en çok kişisel sorumluluk almanız gereken dönem, bu dönem.
- Bandajların çıkarılması, artık yeni bir hayatın ilk günüdür. Bu aşamada dikkatli olursanız yepyeni ve belki de hayalini kurduğunuz hayat sizi bekliyor.
- Operasyon bölgesinde şişlikler, morluklar, kızarıklıklar normal gelişmelerdir. Saç ekimi sonrası kızarıklık doğaldır. Bu süreçte endişe etmeyin. Hekiminizin size adım adım anlattığı yolları uygulayın. Şişlikler, morluklar ve kızarıklıklar, vücudun verdiği doğal tepkilerdir. Sadece süreci sağlıklı yönetmeye odaklanın.
- Kızarıklık ve morlukların 14 gün içinde geçmesi bekleniyor. Ancak bu zamandan sonra yeni bir süreç başlıyor. Tıpkı fidanlarda olduğu gibi yeni filizler çıkıyor. Haliyle, ömrünü yitiren yaprak da dökülüyor. Bu işlemin aynısı kafa derinizde de oluyor. Yani şok dökülme ismi verilen dökülme yaşanıyor. Bu da sizi endişelendirmesin çünkü bu da sürecin doğal bir parçası.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık Konusunda Doktor Tavsiyeleri
Kızarıklığın oluşması doğaldır ancak bu, durumu basitleştirmez. Bilakis kızarıklık dönemi son derece önemlidir. Bu aşamada yapılması gereken en iyi şey, hekimin tavsiyelerine uyarak kişisel hijyene dikkat etmektir. Sivilceler ve kabuklanma oluşması da doğaldır. Bunların tamamı hekimin ve işlemin beklentisi dahilindedir. Hekimin, tüm gelişmeleri takip etmesi ve sürece katkı koyması önemlidir. Bu nedenle işlemlerin güvenilir hekimler ve kliniklerce yapılması önemlidir. Örneğin saç ekimi sonrası kızarıklık takibi önemli bir aşamadır. Hekimin bu aşamada hastasının yanında olması gerekir.
Bunu yapmayan, işlemi sadece operasyondan ibaret gören yer ve kişilerden uzak durmak önemlidir. İsmi saç ekimi olsa da işlem saç naklidir. Doku naklini içeren bu işlem de tıbbi bir operasyondur. İşlem; ehil, tecrübeli ve her türlü teknik donanıma sahip hekimler ve klinikler tarafından yapılmalıdır. Saç ekimi uğruna sağlığınızdan olmamak için kendinizi güvenilir hekimlerin eline bırakmalısınız. Sürecin doğru yönetilmesiyle, ekim işlemi de saç ekimi sonrası kızarıklık oluşması da şok dökülme de kontrol altında tutulması mümkündür. İstenilen sonuca ulaşmak gayret gerektiriyor. Bu gayreti, kendiniz de göstermeli ve hekim tavsiyelerine uymalısınız.
Dr Can Esthetic VIP Hizmetlerinden Saç Ekimi, Obezite , Estetik Cerrahi, Tüp Bebek ve Diş Estetiği hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz, Saç Ekimi hakkında çok daha bilgi için Saç Ekim Teknikleri sayfamızdan merak ettiklerinizi öğrenebilir, Randevu sayfamızdan hızlıca randevu oluşturabilir ve çok fazlası için bize İletişim sayfasından tüm öneri ve isteklerinizi iletebilirsiniz.