blank
blank

HIV Pozitif Hastalarda Saç Ekimi

HIV Pozitif Hastalarda Saç Ekimi

AIDS hastalığının en büyük tetikleyicisi olan HIV, bağışıklık sistemine de büyük oranda zarar veren bir virüstür. Çoğunlukla kan testlerinde ortaya çıkan bu virüs, kanda teşhis edildiğinde sonuç pozitif çıkar. Bu nedenle de AISD teşhisi konulan kişiler için HIV pozitif ifadesi kullanırlar. Bağışıklık sistemini çökerttiği gibi saçlarda da büyük oranda dökülme meydana getirir. Özellikle saç ekimi yaptırmak isteyen HIV pozitif hastalar da yapılan işlemden olumlu dönüş alıp alamayacağından endişe ederler.

Saç dökülmesinin en büyük sebebi olan stres ne yazık ki HIV virüsü ile birlikte daha da etkileşime geçer. Büyüyen dökülmeler de beraberinde kıl köklerine geri dönüşü olmayan bir kayıp yaşatır. Durum böyle olduğunda da birçok hasta çözümü ekim yaptırmakta bulur. İster istemez bağışıklık sistemi kanda bulunan bir virüs ile mücadele ettiği için de ekim işleminde endişe yaşayan hastalar da vardır. Elbette yaşanan bu endişe gerekçelerinden dolayı normaldir. Ancak yapılan testler ile HIV pozitifin derecesi öğrenilerek operasyondan alınacak verim önceden belirlenmektedir. Sonuçlarını önceden öğrenebileceğinizi için tedirginlik yaşamanıza gerek yoktur. Genel bir araştırma ve uzmanların muayenesi ile istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.

HIV Pozitif Hastalarda Saç Ekimi Uygun mudur?

HIV virüsünün saç köklerinde meydana getirdiği zararlar hücrelerin yıpranmasına ve kıl köklerinin zayıflamasına neden olur. İlerleyen süreçlerde de saçlarda büyük ve geri dönüşü olmayan dökülmeler açığa çıkar. Dökülen saçları geri kazanmak için de çoğu hasta saç ekimi uygulamak ister. Ancak HIV virüsünün oluşturduğu yıpranmalar sonucunda nakledilen saçların da zarar görmesi mümkündür. Bu durumda pek çok HIV pozitif hastalar kendileri için saç ekiminin uygun olup olmadığını sorgular.  HIV, tehlikeli bir virüs olarak bağışıklık sistemine ciddi zararlar verse de kan testlerinin sonucuna göre bir uygulama yapılabilmektedir. Bu noktada hangi HIV hastalarının ekim yaptırabileceğini belirleyen unsurları incelemelisiniz.

  • İlk olarak HIV endişesi duyulan kişinin test yaptırması zorunludur. Şüphelenen kişide HIV pozitif mi değil mi öğrenmelisiniz.
  • 2 tüp kan ile çok hızlı bir biçimde testin sonucuna ulaşırsınız. Hatta şeker ve tansiyon gibi saç ekimini etkileyecek diğer testleri de ekim yaptırmayı düşündüğünüz sağlık kurumlarında kontrol ettirebilirsiniz.
  • Daha sonrasında HIV pozitif olan bireylerin hastalığın hangi seviyesinde olduğu belirlenmelidir.
  • Ortaya çıkan seviye hastalığın bulaşma riskini de gösterir. Çünkü HIV pozitif teşhisli kişilere yapılan operasyon sadece ekim yaptıran kişiyi değil aynı ortamda bulunan uzman doktoru da etkiler.
  • Bulaşıcılığı düşük olan ve kandaki dağılımı henüz vücutta yaygınlaşmamış kişiler rahatlıkla bu operasyonu yaptırabilirler.
  • Aynı zamanda tedaviye karşılık veren HIV hastaları da yine saç, sakal gibi ekimleri denemelidir.
  • Ancak ileri seviyede veya tedaviye hiçbir şekilde karşılık vermeyen HIV pozitif bireyler olumlu dönütler alamazlar.

Saç Ekimi HIV Pozitif Hastalarda Bulaşıcı mıdır?

Anestezi altında yapılan işlemler birçok hastalığı etkileyeceği gibi HIV teşhisi konulan bireyler için de endişe oluşturur. Özellikle saç ekiminde  baş üzerindeki yüzeyde kıl kökleri için kanal açılması kanama risklerini de ortaya çıkarır. Kan yoluyla bulaşan ve  vücuttaki etkisini kan üzerinden gerçekleştiren HIV virüsü de bu riskin içindedir. Doğal olarak birçok HIV teşhisli hasta saç ekimi yaptırmada endişe yaşar. Operasyon için HIV virüsü riskli midir, değil midir anlamanın en iyi yolu test yaptırmaktır. Çünkü HIV virüsünün riskleri seviyelerinde farklılık gösterir.

Virüsün vücuttaki dağılımı ileri seviyede olan hastalar için ekim işlemi oldukça risklidir ve tavsiye edilmez. Ancak hastalığın ilk evrensinde olan ve tedaviye karşılık verenler için uygulanabilir bir işlemdir. Diğer yandan sadece hastayı etkileyen bir risk sınırı yoktur, işlem sırasında müdahaleyi yapan ekipler de risk altında kalır. Bu riskin önüne geçmek için de yapılacak en doğru hamle kanamanın olabildiğince azaltılmasıdır. Kanama ne kadar az olursa bulaşma riski de  o kadar düşer.

Kullanılacak ekim yöntemini de kanama seviyesine göre seçmelisiniz. Özellikle FUT yöntemi günümüz tedavi yöntemlerinden eski olmasıyla birlikte oldukça yoğun kanama yapar. Bu nedenle HIV pozitif hastalarda FUT yönteminin kullanılması uygun değildir. Daha az kanama yapan diğer alternatiflere yönelmelisiniz.  Aynı zamanda FUT yöntemi diğer yöntemlere göre de daha az başarı gösterir.

HIV Pozitif Hastalarda Hangi Saç Ekim Yöntemi Kullanılır?

Yapılan testler sonucunda HIV teşhisi konulan hastaların hangi seviyede olduğu açıklanmaktadır. Uzman doktorların yaptığı bu testlerde saç ekiminin yapılıp yapılamayacağını da öğrenirsiniz. Daha sonrasında yapılan ilk müdahale ile doktorunuz hangi tedavi yönteminin uygun olduğunu belirler. Operasyonu yaptırmak isteyen diğer bireylere kullanılabilen  yöntemler HIV pozitif hastalarda da kullanılmaktadır. Genellikle HIV teşhisi bulunan kişiler için kullanılan DHI ve FUE yöntemleridir. Bu iki yöntemin tercih edilmesindeki en önemli unsur ise kanamanın az olmasıdır. HIV virüsünün en etkili bulaşma yolu kan olduğu için kanamanın daha az olduğu yöntemler, hastanın ve doktorun sağlığını korur. İki yöntem arasındaki farklar ise hastanın istediği saç tipine göre değişiklik gösterir.

  • FUE yönteminde kıl kökü kanallarını açmak için safir ve soft başlıklar vardır. Soft, yumuşak anlamına gelen klasik bir başlık safir ise mücevher olan safir taşından oluşan bir başlık yapısıdır. Bu başlıklar sayesinde güvenilir ve kalıcı bir operasyondur. Aynı zamanda kanama riski düşük olduğundan da işlemlerden sonra doku hasarı bırakmaz.
  • DHI yönteminde kullanılan kanal açma başlıkları ise özel bir kalem yapısındadır. Nakledilen kıl kökleri tek aşamada biter. Bu nedenle operasyon FUE yöntemine göre daha kısadır. Tek seansta bitmesi daha az risk taşıdığı için de ayrıca tercih ederler. Ancak diğer yönteme göre daha maliyeti yüksek bir operasyondur.

Saç Ekiminin HIV Pozitif Hastaların İyileşme Süreci

Uzman doktorun yönlendirmesi doğrultusunda gerçekleştirilen saç ekimi HIV pozitif kişilerde farklı iyileşme süreci gösterir. Bunun nedeni virüsün hastanın bağışıklık sistemine verdiği olumsuz etkilerdir. Çoğunluk iyileşme süreci birkaç adımda tamamlanmaktadır. ,

  • Öncelikle ilk bir hafta hastanın işlem yapılan bölgesinde kızarıklıklar, şişkinlik ve morarma vardır.
  • Ayrıca 2,3 gün bölgede yoğun kaşıntı hissi oluşur. Bu noktada bölgeye ve yapılan işleme zarar vermemek için asla kaşımayın.
  • 2 hafta sonrasında bölgede kabuklanmaklar başlar.
  • Beraberinde gelen birkaç gün içerisinde de dökülür.
  • Yeni saçlarınız ise 2. Ayın sonunda çıkar.
  • Üçüncü ve beşinci ayların arasında kıl kökleri güçlenir.
  • ayla birlikte saçlar istenen doğal görüntüye sahip olur.

HIV Pozitif Hastalarda Saç Ekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yapılan saç ekimi operasyonundan sonra özellikle işlem gören bölgeyi herhangi bir darbeye karşı korumalısınız. Bunun için ağır egzersizlerinize bir süre ara vermelisiniz. Bölgeyi güneş ışınlarından ve aşırı ısıdan da uzak tutmalısınız. Diğer yandan kıl kökü kanalları açıldığı ve saç nakli yapıldığı için açık yaraların enfeksiyon kapmaması için hijyenine dikkat etmelisiniz. Ancak ilk 5 gün bölgeyi yıkamayın. Çünkü bölgenin nemli kalması da iyileşme sürecini geciktirir. Ancak kaşıntıyı önlemek ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak için doktorunuzun önerdiği krem ve losyonları kullanın. Son olarak kanda HIV virüsü bulunduğu için de yine ilaçlarınızı doktor kontrolünde temin etmeyi unutmayın.

Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Ekimi Sonrası Süreç

Dr Can Esthetic VIP Hizmetlerinden Saç EkimiObezite Estetik CerrahiTüp Bebek ve Diş Estetiği  hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz,  Saç Ekimi hakkında çok daha bilgi için Saç Ekim Teknikleri sayfamızdan merak ettiklerinizi öğrenebilir, Randevu sayfamızdan hızlıca randevu oluşturabilir ve çok fazlası için bize İletişim sayfasından tüm öneri ve isteklerinizi iletebilirsiniz.

blank

Saç Tedavilerinde Medikal Yöntemler

Saç Tedavilerinde Medikal Yöntemler Dış görünüşün en önemli parçalarından olan saçlar; stres, genetik faktörler, vitamin eksikliği gibi unsurlar karşısında dökülmelere maruz kalırlar. Kimi zaman kullanılan

Sedasyon İle Uyutularak Saç Ekimi

Sedasyon İle Uyutularak Saç Ekimi

Sedasyon İle Uyutularak Saç Ekimi Saç ekimi kadından erkeğe herkesin talep edebileceği bir operasyondur. Birçok farklı sebep dayanan dökülmelerinizin ardından doğal bir görüntüye kavuşmak istersiniz.

blank

Sakal Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sakal Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır? Ergenliğin belirtisi olan sakallar çıkmaya başladığı günden dökülmeye başladığı güne kadar erkekler için önemli bir meseledir. Cilt yapısı, hormonlar

blank

HIV Pozitif Hastalarda Saç Ekimi

HIV Pozitif Hastalarda Saç Ekimi AIDS hastalığının en büyük tetikleyicisi olan HIV, bağışıklık sistemine de büyük oranda zarar veren bir virüstür. Çoğunlukla kan testlerinde ortaya

blank

Saç Ekiminden Sonra Dökülme Olur Mu?

Saç Ekiminden Sonra Dökülme Olur Mu? Öncesinde saç dökülme stresini yaşayıp ardından saç ekimi işlemi yaptırdığınızda yeniden bir dökülme yaşanır. Çünkü saç ekiminden sonra dökülme

Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Dr Can Esthetic WhatsApp Destek
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button